Gå direkt till innehåll
Med Gustavsberg energikalkylator kan alla enkelt räkna ut hur mycket kostnaderna för vatten- och energi minskar vid byte till energieffektiva blandare.
Med Gustavsberg energikalkylator kan alla enkelt räkna ut hur mycket kostnaderna för vatten- och energi minskar vid byte till energieffektiva blandare.

Pressmeddelande -

Alla kan bli energismarta – Gustavsberg visar vägen med energikalkylatorn

Att byta till energieffektiva blandare är ett snabbt sätt att sänka hemmets elförbrukning. Med Gustavsberg energikalkylator kan alla enkelt räkna ut hur mycket kostnaderna för vatten och energi minskar.

Varmvatten står för minst 20%

Idag vet de allra flesta att uppvärmning med direkt-el är en dyr affär och att torktumlaren är en energitjuv. Men många är omedvetna om att varmvatten står för minst 20% – i vissa fall upp till 60 % – av hemmets totala energiförbrukning. Här finns utrymme för stora, snabba besparingar. Att byta till energieffektiva blandare kan ge pengarna tillbaka fortare än, till exempel, att byta fönster.

”Tappvarmvatten är den bortglömda energitjuven”, säger Mattias Virsgård, ansvarig för Business Development Sustainability and Solutions på Gustavsberg.

Kalkylatorn gör det enkelt att räkna

Att räkna på energikostnader för hushållsapparater är enkelt (effekt i watt, gånger timmar, gånger rådande elpris). Att räkna ut kostnaden för varmvatten – som beror på typ av uppvärmning och utrustning i bad och kök – har varit svårare att räkna ut. Tills nu.

Energikalkylatorn på gustavsberg.com gör det enkelt för både enskilda hem och stora bostadshus att räkna på vinsterna med att byta till energieffektiva blandare.

Studie visar: Sänkt förbrukning med 28 procent!

SP (numera RISE, Research Institutes of Sweden) har i projektet ”Vattenanvändning med energieffektiva blandare” (2017:11) genomfört en fältstudie i flerbostadshus. Den visade att ett byte till energieffektiva blandare minskade åtgången av varmvatten med 28% – och att denna effekt höll i sig över tid.

Enligt en separat beräkningsformel framtagen av RISE kan ett medelstort hushåll med 4 boende som byter blandare från energiklass E till A – och där det totala elpriset är 2,5 SEK/kWh – spara 4 200 kronor årligen!

Om Gustavsberg energikalkylator

Kalkylatorn är baserad på fakta från bland annat Energimyndigheten, SCB och Nils Holgersson-rapporten. Med ”energieffektiva blandare” avses till exempel Gustavsbergs blandare Atlantic och Nautic som är energimärkta enligt SS-820000 och SS-820001.

"Våra blandare uppfyller även – allt enligt det svenska Energiklassningssystemet – höga krav på funktion och användarvänlighet", säger Mattias Virsgård.

KÄLLOR:
RISE fältstudie
RISE beräkningsmodell

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Gustavsberg är en av Skandinaviens ledande leverantörer av badrumsprodukter. Hög nordisk standard, tidlös design och smarta lösningar som spar vatten, energi och pengar gör det enkelt att skapa ett komplett badrum från Gustavsberg.

Företaget ägs av den tyska koncernen Villeroy & Boch AG, en av Europas största producenter av badrumsinredningar. I koncernen ingår även varumärket Vatette, ledande inom installationsmaterial för badrum. Gustavsbergsgruppen har i dag ca 400 medarbetare och omsätter över 1,1 miljard SEK.

Porslinstillverkning i Gustavsberg startade 1825. De första badrumsprodukterna tillverkades 1939 och sedan dess har Gustavsberg stått för hög kvalitet, god formgivning och innovativa lösningar i badrumsmiljö. Idag har porslinstillverkningen ersatts av montering i Gustavsberg, men i fabriken i Vårgårda tillverkas fortfarande blandare och har så gjort i över 100 år. Idag är Gustavsberg ledare inom vattenbesparing och miljöarbete – från produkt till färdig installation. Läs mer på www.gustavsberg.se

Kontakter

Anna Strand

Anna Strand

Presskontakt Marketing Communications Manager Northern Europe Bath & Wellness 070 073 01 44

Relaterat innehåll